Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

ТРАГЕДІЯ НА ЗАКАРПАТТІ - ПОПЕРЕДЖЕННЯ УСІМ ВІДПОЧИВАЮЧИМ

November 14, 2014

Великою трагедією завершився на Закарпатті спільний вихід молодих людей на риболовлю. Коли один із них закидав вудку, вона зачепилася гачком за високовольтну повітряну лінію електропередачі 110 кВ. Виникло коротке замикання на землю, що спричинило ураження людей електрострумом і електродугою. На жаль, через цей безглуздий нещасний випадок на початку червня загинуло троє молодих людей, ще четверо було травмовано. 

Загибель та травмування людей у мирний час змушує кожного уважніше ставитися до власної безпеки поблизу енергетичного обладнання. Енергетики наголошують: ні в якому разі не можна ловити рибу під електропроводами. ПАТ ЕК «Херсонобленерго» нагадує, що для створення нормальних умов експлуатації електричних мереж, їх збереження та запобігання нещасним випадкам, встановлюються охоронні зони електричних мереж. Щоб зберегти своє життя та здоров’я, а також не допустити травмування своїх дітей, слід дотримуватися певних правил поведінки поблизу енергетичного обладнання, зокрема, повітряних ліній електропередачі.
Слід пам’ятати: 
* Ні в якому разі не можна ловити рибу під електропроводами. 
* Не можна залазити на дерева, що ростуть поблизу повітряних ліній електропередачі.
* Забороняється залазити на опори, запускати під проводами електроліній повітряних зміїв, кидати на проводи різні предмети, розпалювати під проводами багаття.
* Не можна зривати фрукти з дерев, що ростуть поблизу ліній електропередачі, за допомогою металевих пристосувань.
* Забороняється обрізувати гілки дерев поблизу повітряних ліній електропередачі.
* Не дозволяється направляти струмінь води на проводи ліній електропередачі, що перебувають під напругою.
* Не можна наближатися до обірваного проводу на відстань меншу 8 м.


Довідка:
Для надійності роботи електричних мереж, створення належних умов їх експлуатації, визначення порядку проектування, будівництва та експлуатації електричних мереж та виконання інших робіт поблизу електричних мереж, запобігання нещасним випадкам, а також від впливу електричного струму Кабінетом Міністрів України були затверджені (постанова від 04.03.97. № 209) Правила охорони електричних мереж.
Відповідальність за порушення Правил охорони електричних мереж, передбачена ст. 93 Кодексу України про адміністративні правопорушення, тягне за собою накладання на порушника значних штрафів. При цьому сплата штрафу не позбавляє правопорушника від усунення наслідків порушення та відшкодування енергопостачальнику заподіяних майнових збитків.

По матеріалах офіційного сайту ПАТ "Прикарпаттяобленерго"

Нагору