Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Енергетики застерігають - бережіть своє життя

July 11, 2017

ПрАТ «ЕК «Херсонобленерго» звертається до жителів Херсонської області з проханням не ігнорувати вимоги Правил охорони електричних мереж.

Для недопущення нещасних випадків, забезпечення надійного енергопостачання, та забезпечення нормальних умов експлуатації електромереж державою встановлені охоронні зони вздовж повітряних ліній.

А саме, при напрузі до;

- 1000 В – 2 м від крайніх проводів;

- 20 кВ – 10 м;

- від кабельних ліній –1 м з обох сторін;

- від огорожі трансформаторної підстанції та розподільчих пунктів по 3 м,

- від магістральних повітряних ліній напругою від 35 до 110 кВ відповідно 15-30 м.

Пошкодження ліній електропередач транспортними засобами, обриву проводів спиляними деревами, втручання в електрообладнання  призводить до тривалого аварійного відключення споживачів, складає загрозу ураження електричним струмом людей.

Згідно вимог законодавства в охоронних зонах повітряних і кабельних ліній, трансформаторних підстанцій, розподільних пунктів забороняється :

- Наближатись до електрообладнання на неприпустимі відстані та втручатись у його роботу;

- Виконувати будь-які дії, що можуть порушити нормальну роботу електричних мереж, спричинити їх пошкодження або призвести до нещасних випадків;

- Будувати споруди, прокладати дороги, проводити любі інші роботи з валення та насадження дерев, влаштовувати майданчики для ігор;

- Проводити вантажно-розвантажувальні роботи автокранами та іншими машинами висотою більше 4,5 м, а також влаштовувати проїзди цих машин поза дорогами під проводами ліній електропередачі;

- Розводити вогнища, влаштовувати звалища;

- Проводити будь-які сільськогосподарські роботи, у межах земельних ділянок, що відведені під опори ліній електропередачі (від 1 до 3 м біля опори, залежно від напруги лінії);

- Рибалити, збирати рослини, влаштовувати водопої,т.і.

В повсякденній роботі енергетики доволі часто стикаються з ситуаціями, коли громадяни, нехтуючи Правилами охорони електричних мереж, наражають себе та оточуючих на небезпеку. 

З початку поточного року інспекторами «Херсонобленерго»  виявлено десятки порушень правил охорони електромереж.

В Генічеському районі, в с. Щасливцево в забороненій зоні під повітряними лініями було збудовано дитячий майданчик та розміщено будівлю магазину.

В с. Залізний Порт в охоронній зоні повітряних ліній споживачами було збудовано двоповерхову будівлю з гаражем та майстернею.

Майже в кожному районі області мають місце факти висадження дерев, під електромережами, які особливо під час стихійних явищ, дощу поривів вітру гілками обривають проводи під напругою та стають смертельно небезпечними для людей.

Любителям риболовлі енергетики слід нагадати, що рибалити поблизу ліній електропередач небезпечно. На березі тихої річки може спіткати такий небезпечний фактор, як електрострум, адже вода та намочене рибальське знаряддя - шнури та вудки з вуглецю досить часто приводять до вкрай тяжких наслідків.

Тож енергетики вкотре наголошують: «Будьте уважні – бережіть своє життя».

 

Нагору