Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Енергетика Херсонщини по- європейськи

October 29, 2018

Голова правління АТ «Херсонобленерго» Ігор Сафронов та директор фінансовий Юрій Дучев з робочою поїздкою відвідали Францію. Метою поїздки до європейської країни стало вивчення досвіду енергетичних компаній Франції в умовах нової моделі ринку, при якій відокремлено діяльність з розподілу та постачання електричної енергії.

Найбільшою державною енергогенеруючою компанією Франції вважається  Électricité de France (Електрісіте де Франс) або EDF. EDF є найбільшим постачальним електроенергії у Франції - компанія обслуговує близько 30 мільйонів абонентів. Варто зазначити, у Франції всього працює 56 незалежних постачальників електроенергії.

Розділ компаній EDF почався в 2000 році з виділення оператора системі передачі Reseau de Transport de l'Energie (RTE), який займався технічним обслуговуванням, ремонтом і розвитком мереж високої напруги. З 2008 року на базі розподільчої мережі була створена розподільча компанія – оператор системи розподілу – Enedis. На сьогодні компанія управляє 95% розподільчих мереж континентальної Франції.

Голова правління Ігор Сафронов зазначив:

  • Чому саме Франція і компанія Enedis? В Україні триває перехідний період до нової моделі ринку електроенергії згідно Закону «Про ринок електричної енергії». Нам цікаві досягнення в цьому напрямку енергетики Франції. Сьогодні рівень кваліфікації енергорозподільчої компанія Enedis – кращий в Європі. Вона має успішний досвід роботи саме в такій моделі до якої має намір згідно законодавства перейти «Херсонобленерго». Французька компанія здійснює висококваліфіковане обслуговування майже 1,5 мільйонів кілометрів розподільчих мереж. Також вона управляє, ремонтує, розвиває і інвестує в модернізацію та захист мереж, в тому числі і від несприятливих погодних умов. Крім того, компанія бере участь в плануванні розвитку енергопостачання міст і територій спільно з місцевою владою. Активний учасник національної програми по створенню робочих місць. Також працює в напрямку по захисту навколишнього середовища, - говорить І.Сафронов.

Директор фінансовий Юрій Дучев додав:

  • Нас, як компанію, яка знаходиться в процесі переходу до розділення видів діяльності, перш за все цікавили питання застосування RAB-регулювання, чи виконує компанія, крім розподілу електроенергії функції постачальника електроенергії, якщо ні, то хто виконує ці повноваження?Які відносини має компанія с постачальниками електроенергії, які відносин і як укладаються договори зі споживачами? Крім того, постало питання, яким чином компанія отримує показники електролічильників.

Між іншим, за словами Юрія Дучева, в цьому напрямку компанія Enedis впроваджує спеціальну програму, в ході якої послідовно відбувається заміна звичайних приладів обліку на електролічильники з дистанційною передачею інформації. Ця програма розпочала діяльність у Франції ще в 2009 році. На сьогодні компанія в рік встановлює біля 3 мільйонів лічильників. До 2021 року планує встановити понад 35 мільйонів таких приладів, що значно оптимізує роботу компанії.

Директор фінансовий підкреслив, що в ході ознайомлення з функціюванням енергетичної системи Франції делегати змогли відвідати та поспілкуватися з працівниками філій компанії у містах Парижі та відділах EDF Saint-Malo.

Фото. 

Нагору