Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Енергетики обговорили зміни в законодавстві в галузі енергетики

June 4, 2018

Фахівці «Херсонобленерго» провели навчальний семінар: «Зміни в законодавстві та особливості роботи в перехідний період».

Акціонерне товариство «Херсонобленерго» для професійного розвитку та фахової підготовки своїх працівників проводить систематичні навчальні семінари. Цього разу заняття відбулося за ініціативи Дирекції комерційної та за участі представників структурних та територіальних підрозділів Товариства.

Навчання-семінар проходило з метою ознайомлення зі змінами у законодавстві у сфері енергетики та обговорення актуальних питання роботи в перехідний період.

Під час семінару-навчання директор комерційний проінформував учасників зібрання з питання реформування галузі, її причини та напрямки. Зокрема він підкреслив, що відповідно до нового закону «Про ринок електроенергії» нова модель ринку суттєво відрізняється від старої. Новий закон передбачає запровадження конкурентних відносин на енергоринку, в тому числі на роздрібному, а отже, кінцевий споживач у майбутньому зможе обирати постачальника електроенергії.

Як стверджують експерти, така модель є класичною для країн ЄС і містить абсолютно нові для України сегменти ринку – ринок «на добу вперед», внутрішньо-добовий ринок, ринок двосторонніх договорів, балансуючий ринок і ринок допоміжних послуг. Крім того, нововведення нададуть можливість споживачам вільно обирати постачальника електроенергії залежно від того, який пакет послуг є найзручнішим для них, наприклад, як зараз діють інтернет- і мобільні провайдери.

Для реалізації в Україні нової моделі ринку необхідний час, згідно законодавства на цей період відведено термін до 1 липня 2019 року. Важливою умовою повноцінного впровадження нововведень є проведення великої та злагодженої підготовчої роботи.

В ході занять фахівці мали змогу розглянути та обговорити основні питання, а саме:

  • Учасники роздрібного ринку (їх функції, права та обов’язки);
  • Регулятор;
  • Адміністратор комерційного обліку(АКО);
  • Оператор системи розподілу (ОСР) та оператор мережі(ОМ);
  • Постачальник послуг комерційного обліку (ППКО) та додаткові функції (ОЗД та ОДКО);
  • Постачальники електроенергії;
  • Постачальники універсальної послуги
  • Постачальник останньої надії;
  • Споживачі (види і класи споживачів)

Крім того, особлива увага присутніх була зосереджена на питанні договірної роботи в умовах реформованого ринку електроенергії. Зокрема, були детально опрацьовані види договорів, особливості їх укладання і розірвання, межі балансової належності. Серед ключових тем семінару було обговорено питання інформаційного забезпечення на ринку та розгляд звернень, скарг та претензій тощо.

На завершення семінару ініціатори та учасники зібрання відзначили, що в умовах динамічних змін та реформування галузі головним чинником є важливість належного рівня знань законодавства, а такі спільні навчання та обговорення є досить актуальними та необхідними.

Навчання персоналу Товариства триватимуть і надалі. 

Фото

Нагору