Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Енергетики зафіксували понад 600 фактів крадіжок електроенергії

April 4, 2018

Енергетиками з початку року виявлено понад 600 фактів крадіжок електроенергії, більшість з яких припадає на споживачів побутового сектору. Під час роботи рейдових бригад були складені акти про порушення правил користування електричною енергією, як побутовими споживачами , так і юридичними, на загальну суму майже 4,5 мільйони гривень.

Найбільше виявлено хитрощів та маніпуляцій з електричною енергією та засобами обліку у мешканців м. Херсона та Білозерського району. Енергетиками під час перевірок було виявлено143 факти та складено акти про порушення користування електричною енергією за якими нарахування склали понад 2,2 млн. грн.

Марно надіються на хибну «економію» кіловатів та порушують Правила користування електричною енергією мешканці м.Нова Каховка та Бериславського району. Працівниками Новокаховського РЕЗ і ЕМ складено 72 акти на суму понад 200 тисяч гривень.

А мешканці Каховського та Олешківського районів за протизаконні дії мають відшкодувати по 580 тисяч та 453 тисяч гривень відповідно.

Енергетики нагадують споживачам електроенергії, що втручання в роботу приладів обліку чи використання електричної енергії поза обліком є порушенням Правил користування електричною енергією і кваліфікуються як «крадіжка». Такі експерименти значно полегшують «гаманець» споживачів, адже за протиправні дії доведеться відповідати.

Кожен споживач повинен для себе усвідомити, що набагато економічно вигідніше щомісячно чесно сплачувати обсяг реально спожитої електричної енергії, ніж фінансове відшкодування, яке сягає десятків та навіть сотень тисяч гривень.

Вартість необлікованої електричної енергії розраховується відповідно до Методики визначення обсягу та вартості електричної енергії, не облікованої внаслідок порушення споживачами правил користування електричною енергією, яка затверджена постановою Національної комісії регулювання електроенергетики України. Розрахунки проводяться автоматично, що повністю виключає людський фактор.

За виявленими фактами розкрадання електричної енергії відкрито ряд кримінальних проваджень за що, згідно ст. 118-1 Кримінального кодексу України «Викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання», передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до трьох років.

ПрАТ «ЕК «Херсонобленерго» щиро вдячне всім сумлінним споживачам електричної енергії!

Нагору