Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Недобропорядним споживачам доведеться відшкодувати понад 15 мільйонів гривень

February 7, 2022

На Херсонщині з початку року споживачам, як побутовим, так і юридичним, які хотіли зекономити за спожиту електричну енергію, впливаючи різними способами на роботу електролічильника, доведеться відшкодувати суму понад 15 мільйонів гривень.

За результатами роботи інспекторів рейдових бригад, на усіх виявлених порушників складено акти про порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії.

Як повідомляють фахівці, заради незаконних способів «економії» нечесні на руку споживачі вдаються до найрізноманітніших хитрощів: самовільне підключення до електромереж оператора системи розподілу, хитромудрими способами втручаються в роботу приладу обліку, що впливає на його покази, використовують магніти та високочастотні генератори, та інші сторонні пристрої, під’єднуються до лічильника сусіда тощо.

Втручання в роботу приладів обліку чи використання електричної енергії без обліку є порушенням закону і кваліфікується як крадіжка.

Згідно ст. 188 Кримінального кодексу України крадіжка електричної енергії шляхом самовільного використання без приладів обліку (якщо використання приладів обліку обов’язкове) дорівнює штрафу від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян. А дії, що спричинюють зміну показів засобів вимірювальної техніки (використання постійних магнітів, високочастотних генераторів тощо), в тому числі умисне пошкодження приладів обліку в будь-який інший спосіб неминуче приведуть і до кримінальної відповідальності за розкрадання електроенергії та виправних робіт строком до 2 років. Ті ж самі дії вчинені повторно або за попередньою змовою групи осіб, та якщо завдано шкоди у великих розмірах, караються позбавленням волі на строк до 3 років. Тож, не ризикуйте такою «економією», бо це порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії і кваліфікуються як «крадіжка».

Безоблікове споживання електроенергії виливається крадіям в кругленьку суму. Згідно Правил роздрібного ринку електроенергії та постанови НКРЕКП №312 від 14.03.2018 р, розміри нарахувань для побутових споживачів складають від 5 до 200 тисяч гривен, для юридичних - від 10 тисяч до мільйонів гривень.

Споживачам, які мають намір скоїти правопорушення, слід замислитися та оцінити наслідки своїх дій. Адже фінансової відповідальності, як і кримінальної, не уникнути. Будьте відповідальними – користуйтесь електроенергією добросовісно.

Шановні споживачі, якщо ви стали свідком крадіжки електроенергії, помітили обірвані проводи на лініях електропередач, відкриту трансформаторну підстанцію, побачили роботи з демонтажу ліній або обладнання підстанцій людьми, що не є працівниками «Херсонобленерго» - повідомте про це до кол-центру 0552-48-06-20, 0800500629.

Нагору