Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Служба захисту економіки АТ «Херсонобленерго» інформує: у новому році енергетикам Херсонщини нанесені збитки на сотні тисяч гривень

January 18, 2021

Пошкодження енергообладнання, крадіжки, самовільне підключення, позаоблікове споживання електричної енергії, – на жаль із зазначеним фахівці АТ «Херсонобленерго» стикаються щоденно. Лише з початку року такими діями завдано шкоди на суму понад 300 тисяч гривень.

В 2021 році спеціалізованими групами Товариства проведено 173 рейди під час яких виявлено 29 фактів порушень Правил роздрібного ринку електричної енергії (ПРРЕЕ) та складені відповідні Акти загальною сумою нарахувань майже на 240 тисяч гривень.

Серед порушень сім фактів самовільного підключення до електромереж.

Недобросовісні споживачі продовжують вдаватись до неправомірних дій із зупинки роботи лічильників, встановлення недооблікових розеток, пошкодження приладів обліку електроенергії, в тому числі і використання високочастотних генераторів випромінювання.

Так, у Чаплинському районі власник домоволодіння вирішив піти шляхом обману, з вигодою для себе. Самовільно підключився до електричних мереж і безоплатно споживав електроенергію. Як наслідок, за складеним актом цей споживач вимушений відшкодувати завдані збитки на суму понад 20 тисяч гривень.

Вже в поточному році такими самовільними підключеннями енергетикам завдано шкоди на майже 50 000 тисяч гривень.

Окрім порушень Правил роздрібного ринку електричної енергії, мешканцям населених пунктів та енергетикам не дають спокою любителі швидкої їзди.

За півмісяця січня поточного року горе-водіями було скоєно 5 дорожньо-транспортних пригод. Неуважність та безвідповідальність кермувальників (хтось був напідпитку, хтось не обрав безпечну швидкість) завдали незручностей декільком сотням мешканцям Каланчацького, Олешківського, Каховського районів, м. Херсон, та Нової Каховки, оселі яких були відключені від електропостачання на період проведення ремонтних робіт для заміни опор. Матеріальні збитки нанесені Товариству загальною сумою 45 тисяч гривень винні особи сплатять у встановленому порядку.

За звітний період на території Каховського району скоєно два факти пошкодження енергообладнання. На території дитячого табору «Лісова казка» в районному центрі 12 січня 2021 року, невідомі особи підпиляли дерево, яке впало та пошкодило лінію електромереж, у зв’язку з чим 1575 споживачів були відключені від електропостачання на період проведення відновлюваних робіт.

У другому випадку працівники комерційної організації під час виконання земельних робіт пошкодили кабель, чим на тривалий час залишили 2900 об’єктів в місті Каховка (лікарня, автовокзал, ринок, побутові споживачі) без електропостачання. Усунення пошкоджень обійшлися енергетикам майже в тридцять тисяч гривень.

Значна кількість аварійних відключень населення здійснюється через несправності в мережах, які не є власністю та технічно не можуть обслуговуватись енергетичною компанією, відповідно до ліцензійних умов. Проводити такі роботи в абонентських електромережах мають право виключно їх власники.

Тільки в поточному році із-за несправностей в електромережах, які належать абонентам сталося 1418 аварійних відключень.

Наприклад, якщо електропостачання відсутнє лише у окремій квартирі чи частині багатоквартирного будинку - то ця внутрішньобудинкова електромережа є спільною власністю мешканців, а саме ОСББ, і обов’язки з її утримання, ремонту та усунення пошкоджень, покладено на власника.

АТ «Херсонобленерго» відповідальне у такому випадку лише за забезпечення електропостачання до межі експлуатаційної відповідальності, тобто до будинку.

За забезпечення електропостачання, наприклад, у дачному будинку, та за належний стан внутрішньої електромережі, несе відповідальність адміністрація відповідного кооперативу, а енергетична компанія за забезпечення розподілу електричної енергії до межі ділянки такої юридичної особи.

АТ «Херсонобленерго», як і раніше, звертається до громадян з проханням бути обережними та уважними під час поводження з електрострумом та якщо ви помітили обірвані проводи на лініях електропередач, відкриту трансформаторну підстанцію, стали свідком крадіжки електроенергії,  демонтажу ліній або обладнання підстанцій людьми, що не є представниками АТ «Херсонобленерго» (працівники Товариства завжди працюють у спецодязі), – негайно повідомте про це оператору Кол-центру 0552-48-06-20, 0-800-500-629, або до правоохоронних органів на телефон «102»

 

 

 

 

 

Нагору