Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Служба захисту економіки інформує: причини та наслідки відсутності електропостачання в домівках херсонців

January 25, 2021

Відсутність електропостачання вдома не завжди провина енергетиків. Досить часто до аварійних ситуацій причетні сторонні люди, а в результаті їх протиправних дій і відбувається знеструмлення.

Так, за минулий тиждень на Херсонщині сталось 528 аварійних відключень, внаслідок чого 144 280 домоволодінь було знеструмлено. 

В селі Магдалинівка Каховського району 21 січня сталась пожежа. Для безпечного гасіння вогню, за вимогою рятувальників ДСНС України у Херсонській області, на час ліквідації пожежі електропостачання в населеному пункті було припинено.

І це один з сотні прикладів. Кожного дня трапляються різні пригоди, де фахівці Херсонобленерго виявляють чи то порушників, чи то зіштовхуються з такими ситуаціями, коли відключення енергопостачання – питання безпеки життя.

На жаль, порушення з боку сторонніх осіб не підлягають контролю енергетиків. В силах фахівців лише оперативно ліквідувати наслідки та якнайшвидше оновлювити електропостачання в будинках споживачів. 

За минулий тиждень фахівці АТ «Херсонобленерго» в ході проведення рейдів зафіксували 17 фактів порушення Правил роздрібного ринку електричної енергії (далі ПРРЕЕ), про що складено відповідні Акти загальною сумою нарахувань на 1 400 632 гривень.

Нечесні споживачі електричної енергії виявлені у Херсонському, Каховському, Генічеському та Скадовському районах. До махінацій вдаються ділки як у побутовому, так і юридичному секторі.

Так, у центрі міста Херсон господар приватного будинку самовільно підключився до електромережі та безобліково споживав електричну енергію. Факт порушення ПРЕЕ зафіксували інспектори Товариства, склавши акт. За такі протиправні дії споживач понесе фінансову відповідальність у сумі майже 20 тисяч гривень.

Подібна ситуація сталась і в селі Новонаталівка Каховського району. Власник домоволодіння, бажаючи зменшити плату за спожиту електроенергію, самовільно підключився до ліній електропередач. Як наслідок, за складеним актом цей споживач має відшкодувати завдані збитки на суму понад 23 тисячі гривень.

Та найбільшої шкоди за минулий тиждень Товариству завдали саме юридичні споживачі. За попередніми нарахуваннями сума, відповідно складених актів про порушення ПРЕЕ, тобто за розкрадання електричної енергії, скала майже 1,3 мільйона гривень.

До прикладу, через втручання в роботу приладу обліку, агрофірма на території смт Білозерка (нині Херсонський), відповідно складеного акту про порушення, має відшкодувати збитки на суму понад 700 тисяч гривень.

Факт ймовірного розкрадання електричної енергії виявлений також в одному із ОСББ обласного центру. Енергетики зафіксували вплив на прилад обліку електричної енергії постійного магнітного поля. Такий експериментальний метод економії коштуватиме адміністрації ОСББ більше 173 тисячі гривень.

Окрім порушників ПРРЕЕ, не дають спокою енергетикам та споживачам горе-водії.

В смт Каланчак водій автомобіля марки ВАЗ в’їхав в електроопору. На щастя мешканці населеного пункту, через невдаху водія не постраждали, їх домівки від електропостачання не відключалися. Але, ліквідація наслідків аварії обійшлась Товариству в 9 тисяч гривень.

АТ «Херсонобленерго», як і раніше, звертається до громадян з проханням відповідально споживати електричну енергію. Не вдаватися до протиправних дій та сумнівної економії.

 

 

Нагору