Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Смертельна небезпека курортного Скадовська

January 3, 2020

«Херсонобленерго» попереджає - лінії електропередач - об’єкти підвищеної небезпеки.

Влітку 2019 року у самісінькому центрі курортного міста Скадовськ на перехресті вулиць Джарилгацької та Шевченка прямо під повітряною електричною лінією високого струму (10 000 кВ Ф-1703 від ПС «Скадовська» в прогоні опор 25-26) з’явилася торгівельна споруда, наражаючи гостей та відпочивальників на небезпеку ураження електричним струмом. Як виявилося, здійснюється роздрібна торгівля на підставі виданого чиновниками Скадовського міськвиконкому паспорту прив’язки від 27.05.2015р, № 04-47/15Т.

Незважаючи на розуміння того, що будь-який випадок, пов’язаний з пошкодженням електричної мережі, опори в результаті дорожньо-транспортної пригоди, падіння гілок чи дерева, обривом проводу, тощо призведе до трагедії та чисельних смертей, усі застереження та вимоги місцевих енергетиків щодо перенесення торгівельної точки за межі охоронної зони електричних високовольтних мереж спритними бізнесменами та представниками місцевої влади залишені поза увагою.

АТ «Херсонобленерго» змушене було звернутися до правоохоронних органів щодо припинення протиправних дій, забезпечення публічної безпеки і порядку у районному центрі. Проте, від Скадовської поліції отримали несподівану відповідь, нібито в діях власника вищезазначеної торговельної споруди відсутні ознаки будь-якого правопорушення!!!

В Україні з метою забезпечення збереження електричних мереж, створення належних умов їх експлуатації та запобігання трагічним випадкам ураження людей електричним струмом, Постановою КМУ від 04.03.1997 №209 «Про затвердження Правил охорони електричних мереж» встановлено охоронна зона у вигляді земельної ділянки та повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів за умови невідхильного їх положення на відстань 10 метрів - для повітряних ліній напругою до 20 кВ. За порушення державних нормативних актів, встановлена адміністративна та кримінальна відповідальність винних осіб, у тому числі і за корупційні дії.

На період поки готується звернення до Державного бюро розслідувань України про наявність у місцевих чиновників ознак корупційних дій під час видачі дозволу фізичній особі на підприємницьку діяльність в охоронній зоні під високовольтною електричною мережею, вважаємо за необхідне порадити міському голові м. Скадовськ та очільникові місцевої поліції, пояснити причини свого ігнорування державних нормативних актів. Навіть, як що вони Вам не до вподоби.

Нагору