Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Запитували-відповідаємо: Коли мешканцям можуть відключити електроенергію?

March 21, 2019

Енергопостачальник має право відключити споживачам електроенергію з різних причин, та частіше за все це відбувається через порушення абонентами термінів сплати за спожиту електричну енергію.

  • З 1 січня 2019 року на виконання закону України «Про ринок електроенергії» послуги з постачання електроенергії виконують дві компанії АТ «Херсонобленерго» - яке є оператором системи розподілу, тобто відповідає за експлуатацію електромереж, здійснює підключення (відключення) до системи розподілу (ліній електромереж), встановлює лічильники електроенергії і фіксує їх показання та енергопостачальної компанії, яка безпосередньо постачає електроенергії споживачам, як товар.
  • Відключення електроенергії - це крайня міра у взаємодії зі споживачами і застосовується вона, тільки якщо відсутність оплат носить системний характер.
  • ЗАПАМЯТАЙТЕ! Щоб не потрапити до числа боржників, не пропустіть граничний строк оплати рахунку - 20 число місяця. (Тобто, рахунок за лютий слід сплатити не пізніше 20 березня, і це крайній термін, після якого відповідно до нових Правил роздрібного ринку, почнуть застосовуватися санкції).
  • Важливо знати! У разі несплати або неповної оплати за спожиту електричну енергію у встановлений термін, на основі заявки від компанії-постачальника, для мешканців, побутових споживачів, Херсонської області – це ТОВ «Херсонська обласна енергопостачальна компанія», АТ «Херсонобленерго» може припинити постачання електричної енергії через 10 робочих днів після попередження споживача енергопостачальником.
  • Відповідно до п. 7.5 Правил роздрібного ринку, попередження про відключення «надається споживачу окремим письмовим повідомленням, у якому зазначаються підстава, дата і час, з якого електропостачання буде повністю або частково припинено, прізвище, ім’я, по батькові, підпис відповідальної особи, якою оформлено попередження. При відключенні за борги у повідомленні також має зазначатися сума боргу та період, за який ця заборгованість виникла. Правила передбачають, що датою отримання таких попереджень буде вважатися дата їх особистого вручення, що підтверджується підписом одержувача та/або реєстрацією вхідної кореспонденції, або третій календарний день від дати отримання поштовим відділенням зв’язку, в якому обслуговується одержувач (у разі направлення поштою рекомендованим листом).
  • Якщо споживач усуне порушення до дати відключення (тобто сплатить борг і підтвердить це документально), постачання електричної енергії не припиняється.
  • Щоб ввімкнути світло після відключення, споживач, згідно з п. 7.12 Правил роздрібного ринку, зобов’язаний сплатити не лише заборгованість, а й вартість робіт з припинення і відновлення електропостачання.
  • В залежності від типу відключення, технологічного обладнання, яке залучається, вартість цих робіт складає від 120 до 600 грн.

Сплачуйте вчасно за електроенергію, щоб уникнути зайвих фінансових витрат.

Бережіть себе та близьких. 

Нагору