Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Заручники чужої гри

February 9, 2018

Днями в мережі інтернет з’явилися ряд публікацій, де були висунуті звинувачення, нібито «Херсонобленерго» незаконно, без попередження відключило від енергоспоживання супермаркет в одному з районів міста.

Товариству цілком зрозуміле невдоволення приватних підприємців, які стали заручниками ситуації та не зрозумілих дій орендаря. Більше того, як стало відомо, підприємці справно сплачують останньому за оренду приміщень та комунальні послуги. Чому орендар не перераховував вчасно кошти енергопостачальній компанії за використану електроенергію та накопичував борги, Товариству не відомо. Власник приміщень був завчасно ознайомлений з наявною заборгованістю та не проінформував субпідрядників про проблеми, чим викликав шквал невдоволення.

Оплата за використану електроенергію повинна здійснюватися згідно з Правилами користування електроенергією (постанова НКРЕ №28 від 31.07.1996) та чинними договірними відносинами між енергопостачальником та споживачами – юрособами.

У зв'язку з тим, що юридична особа – приватний підприємець мав заборгованість, Компанія вимушена була вдатися до припинення безоплатного споживання електроенергії. Бізнесмен заборгував енергопостачальнику понад 1,6 мільйонів гривень.

Чомусь багато хто, сьогодні забуває, що електроенергія – це товар, і за нього потрібно платити. Практично кожний громадянин, наприклад, має мобільний телефон, а інколи і два. Тож, коли скінчуються на рахунку кошти, мобільний оператор припиняє дію послуги. Дії оператора цілком зрозумілі: немає коштів – немає послуги. В супермаркеті продукти в борг ніхто не видає. Так чому певні особи не сплачуючи за вже використану електроенергію, спричиняють своїми діями незручності іншим громадянам?

Спонукаючи орендаря розрахуватися з енергопостачальником та висловлюючи своє невдоволення, обурені працівники супермаркету, перекрили рух транспорту центрального проспекту міста. 

Сьогодення вимагає від кожного певних правових знань. Перекриття проїзних частин доріг, в тому числі і на пішохідних переходах, є незаконними, та створює проблеми та дискомфорт іншим особам, зокрема водіям та пасажирам. Автодорогами рухаються машини швидкої допомоги, доставляються продукти харчування тощо, а блокування та перешкоджання їх роботи призведе до трагічних наслідків та економічного колапсу.

Енергопостачальна компанія має важливе стратегічне значення як для економіки, так і безпеки держави. Протизаконні дії по відношенню до Товариства можуть призвести до непередбачуваних наслідків. Втручання в стабільну та злагоджену роботу підприємства, несе загрозу електропостачанню споживачів, нормальному життєзабезпеченню соціально-важливих об’єктів та може призвести до трагічних наслідків, виникнення пожеж, аварій та загибелі людей.

Не відбулося, звісно, без брудного піару. К.Стремоусов, який себе називає представником Соціалістичної партії, відкрито закликав до нападу та знищення стратегічного об’єкту, погрожував та ображав працівників підприємства, дозволяв собі висловлювання нецензурною лайкою, закликав громадян до групових порушень громадського порядку. Все це мало вигляд брудної піар-компанії партії. Адже насправді замість того, щоб допомогти підприємцям урегулювати спірні фінансові питання з орендарем, К.Стремоусов почав рекламувати партію. Якщо ж всі члени вказаної партії сповідують такі цінності, то чи не означає це, що головні пріоритети партії - це насилля, безпорядки та руйнування? А вся ідеологія зводиться до короткострокових та прагматичних інтересів – фінансового задоволення. Крім того, К.Стремоусов в приміщенні енергопостачальної компанії активно закликав до «радянської ідеології». Беззаперечно такі дії та вчинки приводять до загального соціального хаосу і безладу.

В Кримінальному кодексі України організація масових заворушень, публічні заклики до погромів і підпалів, кваліфікуються як створення злочинної організації, бандитизм, тероризм.

Висловлювання та дії окремих громадян вимагають негайної оцінки і реагування з боку правоохоронних органів.

Важливо усвідомити, що без коштів, які надходять від споживачів за спожиту електричну енергію неможливо забезпечувати та гарантувати безпечне та безперебійне живлення в цілому, проводити ремонт та оновлення обладнання, обслуговувати лінії електропередачі.

Електропостачання до вказаного супермаркету було відновлено після погашення накопиченої заборгованості.

ПрАТ «ЕК «Херсонобленерго» вдячне усім споживачам електричної енергії, які свідомо та сумлінно ставляться до своєчасної сплати рахунків за спожиту електричну енергію.

P.S. До речі, для ошуканих великими тарифами від обленерго. В державі Україна з минулого століття тарифи на електроенергію та газ є монополією держави та формуються Національною комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Бережіть себе та близьких

 

 

Нагору