Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Директор з питань захисту економіки Валерій Літвін ініціював звернення обласних депутатів до Кабінету Міністрів України щодо посилення відповідальності за злочини в енергетичній галузі

February 1, 2021

Директор з питань захисту економіки АТ «Херсонобленерго» Валерій Літвін, як депутат Херсонської обласної ради, очолює постійну комісію з питань законності та правопорядку, боротьби з корупцією, рейдерством та контролю за діяльністю правоохоронних органів.

На черговому засіданні комісії Валерій Валерійович інформував присутніх про стан справ у сфері енергетики стосовно викрадення електричної енергії шляхом її самовільного використання без приладів обліку. Валерій Літвін підкреслив, що останнім часом збільшилася кількість фактів пошкодження та викрадення енергообладнання, розкрадання електричної енергії, самовільних підключень до електромереж та інших протиправних дій, що мають наслідки нанесення значної майнової шкоди як енергетичним компаніям, так і пересічним громадянам.

Протиправні дії окремих осіб призводять до тривалих знеструмлень соціально-важливих об’єктів: медичних закладів, дитячих садків, шкіл, а також режимних об’єктів, та несуть реальні ризики посягання на безпеку держави.

У ході обговорення питання протидії зазначеним злочинам, враховуючи наведене та те, що енергетична безпека є невід’ємною складовою національної безпеки України, присутні підтримали ініціативу Валерія Літвіна стосовно звернення Херсонської обласної ради до Кабінету Міністрів України щодо посилення відповідальності шляхом внесення змін та доповнень до ст. 188-1 Кримінального кодексу України «Викрадення електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання», в частині встановлення кримінальної відповідальності за виготовлення пристроїв, що знижують показники лічильників електричної чи теплової енергії, а також вчинені шляхом зловживання службовим становищем, або у особливо великих розмірах.

- Головна ціль цього звернення — навести порядок з технічними втратами та розкраданням електричної енергії, що на сьогоднішній день складає майже 15% від 2,5 млр.кВт/год. Крім того, однією з причин підвищення вартості електричної енергії є і той факт, що одні споживачі відповідально користуються та вчасно сплачують за електроенергію, інші — розкрадають у великих обсягах. Держава не має можливості компенсувати ці втрати, тому це лягає на плечі звичайних споживачів електричної енергії. Якщо нам вдасться стабілізувати ці показники до рівня європейських країн, то вартість електричної енергії може бути значно нижчою ніж до підвищення тарифів, - зазначив Валерій Літвін.

 

 

Нагору