Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Херсонщина на межі енергетичного колапсу?

July 5, 2019

Керівники бюджетних організацій б’ють на сполох – через підвищення тарифів на електроенергію для бюджетників - Херсонська область може опинитися на межі колапсу. Справа в тому, що Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг 27 червня 2019 року встановлено новий порядок формування тарифу на електроенергію, який починаючи з 1 липня 2019 року збільшено на 15% від тарифу за червень місяць. Для підприємств, які фінансуються за рахунок бюджетних коштів, підвищення ціни виявилось непосильним навантаженням.

Відповідно інформації, яку надали представники ТОВ «Херсонська обласна енергопостачальна компанія», що здійснює постачання електричної енергії, зростання ціни виникло виключно за рахунок включення НКРЕКП в ціну на електроенергію додаткових витрат Оператора системи передачі НЕК «Укренерго». При цьому вартість закупівлі електричної енергії у виробників регулятор залишив на тому ж рівні, що призвело до зростання ціни на універсальну послугу від 12,5 % на 2-му класі та до 15 % на 1-му класі.

Така ситуація ставить під загрозу та практично блокує розрахунки організацій за споживання електричної енергії. Порушення термінів оплати в свою чергу може призвести до значних перерв у електропостачанні.

Чинна ціна електроенергії викличе низку зростань вартості продуктів, товарів та комунальних послуг, що призведе до інфляції та спровокує соціальну напругу. Крім того, збільшення ціни за енергоносії ставить під загрозу життєзабезпечення соціально-важливих об’єктів, медичних, навчальних та дитячих закладів.

Особливо гостро та актуально наразі склалася ситуація з поставкою електричної енергії підприємствам Держводгоспу України, які поставляють воду на зрошення всім господарствам Херсонської області. Перебої в енергопостачанні зрошувальних систем в майбутньому призведуть до втрат фермерськими господарствами врожаїв, що на пряму вплине на продовольчу безпеку краю. Така ситуація на думку представників бюджетних установ є несправедливою та недопустимою.

Херсонська обласна державна адміністрація, ТОВ «Херсонська обласна енергопостачальна компанія», керівники бюджетних установ та організацій закликають регулятора встановити обґрунтовані та справедливі ціни на електроенергію.

 

 

Нагору