Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Роз’яснення щодо повідомлень про погодження дозволеної (договірної) потужності

January 4, 2022

Оператор системи розподілу «Херсонобленерго» інформує побутових споживачів електричної енергії стосовно погодження дозволеної (договірної) потужності. Зокрема, АТ «Херсонобленерго» повідомляє споживачів, які мали потужність менше 3кВт, про виконання технічної можливості для забезпечення побутових споживачів потужністю не нижче 3 кВт. Повідомлення виконується згідно з вимогою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (постанова №475 від 17.03.2021р.).

Але для багатьох пересічних громадян поняття договірної потужності є незрозумілим, що спричинило низку запитів та звернень.

Тому є необхідність у детальному роз’ясненні.

Що таке дозволена (договірна) потужність?

Відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії, дозволена (договірна) потужність ‒ це максимальна величина потужності, дозволена для використання споживачем у будь-який час (одномоментно) в його помешканні відповідно до умов договору про розподіл електричної енергії.

Потужність об’єкту споживача обмежується на рівні потужності, передбаченої проєктом зазначеного об’єкту споживача та/або технічними характеристиками мереж зовнішнього електрозабезпечення об’єкту.

Для чого це потрібно?

Про дозволену потужність у вашому помешканні можна дізнатися у договорі із оператором системи розподілу про надання послуг із розподілу електричної енергії. Також ця інформація знаходиться у особистому кабінеті споживача електричної енергії.

Перевищення зазначеного розміру потужності недопустимо. Це негативно впливає на параметри якості електричної енергії в мережі (так звані стрибки напруги) як для самих власників оселі, так і для їх сусідів, інколи цілої вулиці. Якість електропостачання погіршується, якщо загальна потужність усіх одночасно увімкнених електроприладів у квартирі перевищить договірну потужність.

Нагору