Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Шановні споживачі електричної енергії!

June 12, 2018

Відповідно до Закону України «Про ринок електричної енергії» на даний час здійснюється відокремлення видів діяльності з розподілу та постачання електричної енергії в енергопостачальних компаніях України. Тобто, послуги з постачання за вільними (ринковими) цінами та розподілу електричної енергії надаватимуться окремими суб’єктами господарювання.

На території Херсонської області  будуть функціонувати дві компанії:

 АТ «Херсонобленерго» - компанія з розподілу електроенергії та експлуатації  електричних мереж, та новостворене  ТОВ «Херсонська обласна енергопостачальна компанія” - компанія з постачання електроенергії.

При цьому слід зазначити, що  свою діяльність зможуть здійснювати інші постачальники  (згідно отриманих ліцензій)  Отже, постачання електричної енергії відтепер не буде монопольним.  

Споживачі електричної енергії зможуть самостійно, на безоплатних умовах змінювати постачальника електроенергії у порядку, передбаченому Правилами роздрібного ринку електроенергії.

Споживачам  (крім побутових та малих непобутових споживачів) необхідно до 11 грудня 2018 року обрати та укласти договір із постачальником електроенергії. Побутові та малі непобутові споживачі будуть отримувати послуги з постачання електричної енергії у обраного постачальника або ж у постачальника універсальних послуг.

ТОВ «Херсонська обласна енергопостачальна компанія» упродовж двох років, після отримання ліцензії на провадження господарської діяльності з постачання електричної енергії буде здійснювати постачання електричної енергії побутовим споживачам (населенню) та малим непобутовим споживачам (суб’єктам малого підприємництва, електроустановки яких приєднані до системи розподілу електричної енергії номінальною напругою не більше 1 кВ, які купують електричну енергію для власного споживання) на умовах універсальної послуги.

По закінченню зазначеного періоду процес визначення постачальника універсальних послуг буде відбуватися з урахуванням вимог статті 63 Закону, а саме – за результатами конкурсу, проведеного у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. 

Якщо ж споживач не обере електропостачальника, постачання електричної енергії йому буде здійснювати постачальник «останньої надії», визначений на  території області, але впродовж не більше 90 днів.

Постачання електричної енергії споживачу буде здійснюватись згідно договору про постачання електричної енергії з обраним електропостачальником, за вільними цінами. Крім постачання електричної енергії постачальником універсальної послуги або постачальником «останньої надії», ціни (тариф) яких формуються відповідно до методики, затвердженої Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Електропостачальник повинен буде розмістити у відкритому доступі форму відповідного договору, що пропонується споживачам до укладення. До договору про постачання електричної енергії додаються публічні комерційні пропозиції. Договір між електропостачальником та споживачем укладається, як правило, шляхом приєднання споживача до розробленого електропостачальником договору на умовах комерційної пропозиції, опублікованої електропостачальником.

Форми договорів та комерційні пропозиції вони будуть розміщені на офіційному сайті ТОВ «Херсонська обласна енергопостачальна компанія».

Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг укладається шляхом приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг, опублікованого в засобах масової інформації та на веб-сайті постачальника, шляхом оплати рахунка, отриманого від постачальника універсальної послуги, або фактичного споживання будь-яких обсягів електричної енергії, або підписання заяви-приєднання до умов договору про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг.

Слід зазначити, що передача постачальнику універсальних послуг персональних даних побутових та малих непобутових споживачів під час здійснення заходів з відокремлення оператора системи розподілу не потребує отримання згоди та повідомлення таких споживачів про передачу персональних даних і вважається такою, що здійснена в загальносуспільних інтересах з метою забезпечення постачання електричної енергії споживачам. 

Провадження діяльності з постачання електричної енергії постачальником за регульованим тарифом для непобутових споживачів здійснюватиметься до 11 грудня 2018 року на підставі діючих на момент набрання чинності Закону договорів.

До 11 грудня 2018 року постачання електричної енергії побутовим та непобутовим споживачам здійснюється за роздрібними цінами, встановленими НКРЕКП, відповідно до законодавства.

Всі взаємовідносини між постачальниками, споживачами та іншими учасниками роздрібного ринку регулюються Законом України «Про ринок електричної енергії» та наступними підзаконними актами:

- Правила роздрібного ринку електричної енергії;

- Кодекс систем розподілу;

- Кодекс комерційного обліку електричної енергії.

DOCX
Порядок зміни електропостачальника за ініціативою споживача

DOCX
Мала система розподілу

Нагору