Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Відповідальність за втручання в роботу енергетиків буде суворою та фінансово болючою

September 29, 2017

Енергетична компанія вкрай занепокоєна зростанням виявлених фактів грубих порушень Правил безпечної експлуатації електричних мереж, викликаних самовільним розміщенням на опорах електропередач освітлювальних пристроїв, мереж зв’язку, Інтернету, кабельного телебачення, рекламних конструкцій тощо.

Зазначені протиправні дії шкодять об’єктам електроенергетики, є суттєвими технічними порушеннями порядку їх експлуатації, руйнують структурну цілісність енергообладнання.

Самостійно та хаотично встановлені підвіси і конструкції суттєво впливають на надійність та стабільність електрозабезпечення споживачів, та можуть призвести до трагічних наслідків, виникнення пожеж, аварій та загибелі людей.  Енергопостачальник не має права подальшої експлуатації, самовільно обладнаних сторонніми пристроями, ліній електропередач та зобов’язаний припинити електропостачання як до окремих об'єктів, так і до населених пунктів.

Безперечно, незаконні конструкції, розміщені на опорах електропередач, будуть демонтовані, а відповідальність «самоуправників» за втручання в роботу електромереж та втрати споживачів і енергетиків буде суворою та фінансово болючою.

Державою, за вказані випадки передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Фізичним особам штраф чи обмеження волі, а посадовцям позбавлення волі до шести років.  То ж чи варто воно того?

До речі, населення та підприємці можуть використовувати лінії електропередач  для підвісів телекомунікаційних та для інших цілей за умови звернення до енергопостачальної компанії, дотримання передбачених законодавством технічних вимог по розміщенню підвісів на опорах ЛЕП та укладання відповідного договору. 

Нагору