Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Запорука надійного енергопостачання – задовільний стан електромереж

November 9, 2021

Більше половини аварійних знеструмлень трапляються через несприятливі погодні умови. Частіше всього такі відключення викликані сильними поривами вітру, дощем, ожеледицею та важким мокрим снігом, які характерні для осінньо-зимового періоду.

На забезпечення надійного та безперебійного електропостачання споживачам негативно впливають зелені насадження, які ростуть в безпосередній близькості до електромереж. В будь-яку пору року, через контакт гілок і дротів ліній електропередач під напругою виникають негативні наслідки. У більшості випадків дерева, висаджені в охоронних зонах цих ліній, є причиною аварійних знеструмлень повітряних ліній електропередачі.

Під час сильного вітру чи буревію дерева можуть спричинити обрив проводів та замкнення електромереж. У спеку зростає вірогідність виникнення пожеж. Тому обрізання гілок дерев – один із найпростіших і найдієвіших способів забезпечити безперервний розподіл електричної енергії.

Енергетики звертаються до громадян, органів місцевого самоврядування, установ з проханням виконувати вимоги ст. 28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п.4 «Правил охорони електричних мереж» і не допускати ріст зелених насаджень до критичних розмірів та вчасно здійснювати розчищення повітряних ліній. Адже, згідно з вказаними документами, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

на об’єктах  благоустрою державної чи комунальної власності – балансоутримувачі цих об’єктів;

на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях – установи, організації, підприємства;

на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, – забудовники чи власники цих територій;

на безхазяйних територіях, пустирях – місцеві органи самоврядування;

 на приватних садибах і прилеглих ділянках – їх власники або користувачі.

Доволі часто, виходячи з досвіду, як органи місцевого самоврядування, так і власники територій, часто ігнорують необхідність розчищення повітряних ліній, що набуває загрозливої тенденції і призводить до знеструмлення споживачів.

 

Нагору