Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Зелені насадження: корислива безпека

February 1, 2018

Зелені насадження – це «легені» нашої планети. І чим більше буде дерев, тим повітря буде чистішим. Але, щоб рослинність створювала громадянам зручність та комфорт, а не приносила біду та проблеми, необхідно не багато, лише дотримуватися певних правил.

Доволі часто дерева та чагарники є прямою загрозою життю або здоров’ю людей, тому що ростуть у безпосередній близькості до проводів повітряних ліній, призводять до виникненню технічних порушень у роботі енергообладнання, і як наслідок, стають причиною знеструмлення будинків, вулиць та цілих населених пунктів.

Директор технічний ПрАТ «ЕК «Херсонобленерго» В’ячеслав Гончаров наголошує на важливості утриманні в належному стані зелених насаджень поблизу ЛЕП та дотримання мешканцями Правил охорони електричних мереж.

-  Для забезпечення надійного та стабільного електрозабезпечення стан електромереж має відповідати певним законодавчим нормам. Та більше того, у Товаристві, перш за все, дбають про безпеку споживачів. Певна частина повітряних електромереж проходить в житлових масивах. І ні для кого не секрет, що безпосередня близькість до ліній електромереж дерев та кущів, які ростуть біля будинків громадян, несе загрозу їх життю і здоров’ю. Особливо небезпечно це в сиру та вітряну погоду, під час снігопаду чи пожежі. Тому законодавством чітко прописані обов’язки та відповідальність за безпечне утримання зелених насаджень. У населених пунктах у кожного дерева є свій господар, який має доглядати за ним, видаляти сухі та аварійні гілки, слідкувати, щоб гілки не наближалися до проводів електромереж. Щоб уникнути кількість аварій через необрізані дерева енергетикам доводиться виконувати це самотужки. Працівники Товариства поряд з виконанням заходів спрямованих на вдосконалення роботи електрообладнання, шляхом капітальних та поточних ремонтів обладнання електромереж, проводять щорічно розчистку ліній електропередач від гілок дерев та чагарників, - розповів В.Гончаров.

Енергетики підкреслюють, що основною причиною аварійних знеструмлень під час складних погодних умов є гілля дерев, яке ламається і спричиняє замикання чи обриви електропроводів, падіння дерев на опори, що призводить до знеструмлення населених пунктів. Обірвані проводи стають причиною нещасних випадків, ураження струмом людей від дотику до них.

З метою зменшення кількості аварійний відключень працівники Товариства щорічно, згідно графіку, узгодженого з органами місцевого самоврядування, проводять роботу по розчищенню ліній електромереж від аварійних дерев та тих,що знаходяться у безпосередній близькості до проводів.

Щоб уникнути в подальшому аварійних знеструмлень та нещасних випадків, енергетики закликають вчасно розчищати лінії електропередач.

Працівники Товариства акцентують на необхідності дотримання чинного законодавства, яке визначає відповідальність за утримання дерев в містах та селах.

Згідно ст.28 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п.4 «Правил охорони електричних мереж, утримання зелених насаджень, в тому числі і в охоронних зонах повітряних ліній, повинні здійснювати власники зелених насаджень.

Згідно з п. 5 «Правил охорони електричних мереж», затверджених Кабінетом Міністрів України 4 березня 1997 р. уздовж повітряних ліній електропередачі встановлено охоронні зони у вигляді земельної ділянки і повітряного простору, обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів на відстань для ПЛ напругою до 1 кВ – 2метри, до 20 кВ – 10 метрів, до 35 кВ – 15 метрів, до 110 кВ – 20 метрів, до 150,220 кВ – 25 метрів.

У межах охоронних зон повітряних ліній забороняється саджати дерева та інші багаторічні насадження (п.8 «Правил охорони електричних мереж»).

Так, відповідно до п. 5.5. «Правил утримання зелених насаджень у населених пунктах України», затверджених наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року № 105, відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними є:

  • на об'єктах благоустрою державної чи комунальної власності - балансоутримувачі цих об'єктів;
  • на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях - установи, організації, підприємства;
  •  на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво, - забудовники чи власники цих територій;
  • на безхазяйних територіях, пустирях - місцеві органи самоврядування;
  • на приватних садибах і прилеглих ділянках - їх власники або користувачі.

Енергетикам при проведенні робіт по розчистці електричних мереж від гілок дерев та порослі доволі часто доводиться стикатися і з негативними ситуаціями та невдоволеннями жителів. Мешканці населених пунктів, висаджуючи дерева нібито з благородною метою, дуже часто роблять це у заборонених межах охоронних зон, під лініями електропередач, не усвідомлюючи всієї серйозності наслідків.

Дерева швидко виростають, створюючи своєю розлогою кроною не лише приємний затінок спекотного літа, а й серйозну небезпеку в несприятливу погоду.

Працівники «Херсонобленерго» заздалегідь вдячні за порозуміння та співпрацю. Бережіть себе та близьких.

 

Нагору