Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Поради, які допоможуть Вам заощадити електричну енергію

April 30, 2015

Поради, які допоможуть Вам заощадити електричну енергію:

1. Купуйте енергозберігаючі побутові прилади. Прилади з найменшим рівнем електроспоживання маркуються літерами «А» або «А+». Наприклад, холодильник класу «А» або «А+» споживає електроенергії на 30%-50% менше від загального електроспоживання холодильників класу «В».

2. Використовуйте новітні освітлювальні прилади (компактні світлодіодні лампи), які дають змогу заощаджувати від 80% до 90% електроенергії. Світла в будинку має бути достатньо, адже воно забезпечує комфорт, що сприятливо впливає на здоров’я.

3. Сучасна світлодіодна лампа працює 50 тисяч годин. У той час як лампа розжарювання в середньому 1,5 тисячі годин. Єдиний її недолік – вартість, що на порядок дорожче від традиційної лампи розжарювання. Проте компактна світлодіодна лампа напругою 11 Вт заміняє лампу розжарювання в 100 Вт. Яскравість освітлення не погіршується, але Ви споживаєте в 8-10 разів менше електроенергії. Термін окупності такої лампи близько року, а термін служби 10-15 років.

4. Використовуйте жидкокристалічні телевізори та монітори які споживають в декілька разів менше енергії ніж звичайні кінескопні пристрої,а також значно менше втомлюють органі зору. Користуйтесь НВЧ- та індукційними печами – вони працюють швидко та економічно.

5. Вимикайте світло, якщо ніхто не знаходиться в кімнаті.

6. Обладнайте світильники сенсорами руху – це дозволить використовувати їх лише за призначенням. Датчики руху дають можливість заощаджувати електроенергію, коли вона не потрібна. У багатоквартирних будинках їх варто встановити у коридорах, під'їзді, на сходах та інших місцях спільного користування. У приватному будинку – біля дверей та на подвір’ї.

7. Багато людей щоденно користується електрочайниками, не задумуючись про те, що доверху заповнений водою чайник потужністю 1,5 кВт за 10 хвилин збільшує споживання електричної енергії на 0,25 кВтгод. Наливайте в чайник необхідну кількість води – цим Ви заощадите електричну енергію і час нагріву води. Також важливо своєчасно чистити електрочайник від накипу. Накип утворюється в результаті багаторазового нагрівання і кип’ятіння води і має малу теплопровідність, тому вода в чайнику з накипом нагрівається повільніше.

8. Зарядний пристрій, увімкнений в розетку, нагрівається та споживає електроенергію навіть тоді, коли не використовується за призначенням. 95% електроенергії використається даремно, коли зарядний пристрій ввімкнено в розетку.

9. Регулярно розморожуйте холодильник.

10. Завантажуйте пральну машину згідно інструкції. Коли пральна машина не повністю завантажена білизною – втрачається 10%-15% електроенергії. При неправильно вибраній програмі прання витрачається до 30% електроенергії.

11. Щоб економити під час прасування, білизну необхідно зволожувати.

12. Використовуйте зонні тарифи на електроенергію.

При розрахунках за двозонними тарифами споживач сплачує:

- 0,5 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23.00 до 7.00);

- повний тариф в інші години доби.

При розрахунках за тризонними тарифами споживач сплачує:

- 1,5 тарифу в години максимального навантаження енергосистеми (з 8.00 до 11.00 і з 20.00 до 22.00);

- повний тариф в напівпіковий період (з 7.00 до 8.00, з 11.00 до 20.00 і з 22.00 до 23.00);

- 0,4 тарифу в години нічного мінімального навантаження енергосистеми (з 23.00 до 7.00).

Таким чином, Ви зможете нагрівати бойлер, включати теплу підлогу або пральну машину вночі коли за електроенергію можна платити менше.

13. Установка багатозонного лічильника буде доцільна, якщо є побутові прилади, які можна включати на ніч: пральна машина або водонагрівач.


 

Нагору