Кол-центр Херсонобленерго
0552-48-06-20, 0552-48-06-06

Енергетики пояснюють, неприємних моментів можна уникнути

February 21, 2018

У повсякденному житті у процесі використання електричної енергії у споживачів доволі часто виникають спірні питання. І, як виявляється в подальшому, причиною питань стає просте незнання чи ігнорування простих правил, недотримання громадянами вимог нормативно-правових документів у галузі енергетики. Доволі часто причиною невдоволення стає те, що споживач не до кінця ознайомився з умовами договору чи Правилами користування електричною енергією. З усіма споживачами електричної енергії Товариство має юридично закріплені договірні відносини, від належного виконання яких залежать доброзичливі та партнерські стосунки. В будь-якому випадку кожен споживач має право звернутися до енергопостачальника за роз’ясненнями.

У «Херсонобленерго» систематично проходять засідання комісії по впорядкуванню розрахунків за спожиту електричну енергію під головуванням директора комерційного Юрія Юрченка, де розглядаються звернення споживачів електричної енергії з різних питань. На клопотання громадян надаються повні, вичерпні відповіді із посиланнями на законодавчі акти.

Актуальними для абонентів є питання стосовно оформлення тимчасового договору. Доволі часто нові спадкоємці, після смерті власника домоволодіння, роками живуть не переоформлюючи договір на користування електричною енергією. Так триває допоки не виникають певні протиріччя і спадкоємці не стикаються з труднощами.

  • Насправді ніяких труднощів не має, - пояснює директор комерційний Юрій Юрченко. Необхідно лише звернутися до енергопостачальної компанії та оформити договірні відносини. На сьогодні це можливо навіть у відсутності обов’язкового пакету документів, мається на увазі документи, які підтверджують право власності. Якщо особа проживає за вказаною адресою, вона має надати заяву та гарантійний лист про оформлення необхідного пакету документів, на основі яких укладається тимчасовий договір на електропостачання. Споживачі повинні бути самі зацікавлені в оформленні договору, адже предметом договору є зобов’язання енергопостачальника здійснювати постачання електроенергії в необхідних споживачу обсягах за умови своєчасної оплати споживачем спожитого товару.

Уклавши договір з енергопостачальником, споживачі стають повноправними учасниками взаємовідносин, що виникають в процесі споживання електроенергії. І тільки на підставі договору можна мати відповідні права щодо користування електричною енергією.

Для споживачів – юридичних осіб наболілим та проблемним питанням є перевищення лімітів споживання електроенергії.

Ю.Юрченко зазначає, що здебільшого проблеми виникають через неуважне та поверхневе ознайомлення юросіб з умовами договору та Правилами користування електричною енергією. І як результат – паніка, емоції, фінансова відповідальність.

  • - Усі споживачі – юридичні особи мають відповідально ставитися до енергогосподарства та контролювати фактичне споживання електроенергії. Вчасно звертатися до енергопостачальника у разі необхідності коригування об’ємів споживання, уважно вивчати умови Договору та Правила користування електричною енергією. З досвіду можу сказати, споживачі читають лише «Права», а розділ «Обов’язки» ігнорують. Якщо в процесі виробничої діяльності ліміт споживання електроенергії перевищується, необхідно заздалегідь звернутися до енергопостачальника. Споживач повинен за 5 днів до розрахункового періоду подати заяву про коригування договірної величини електроенергії і при умові внесення передплати, коригування здійснюється автоматично. Якщо ж ліміти перевищено і споживач не попередив завчасно енергопостачальника, наступають фінансові наслідки, а саме за перевищення, згідно законодавства, автоматично нараховуються надбавки, які підлягають обов’язковій оплаті з боку споживачів. Зняти ці надбавки енергопостачальник не має права. Хочу підкреслити, що діяльність Товариства чітко регламентована і енергопостачальник не може зробити якихось неправомірних  чи протизаконних дій по відношенню до своїх споживачів, - акцентує директор комерційний Ю. Юрченко.

Важливо пам'ятати, що взаємовідносини між енергопостачальною компанією «Херсонобленерго» та споживачами електричної енергії врегульовані низкою нормативно-правових актів. А чітке дотримання їх вимог допоможе уникнути різних спірних ситуації. В Товаристві завжди готові допомогти споживачам в складних ситуаціях та надати кваліфікаційну допомогу та вичерпні роз’яснення по незрозумілих питаннях.  

 

Нагору